Schermafbeelding 2021-10-01 om 12.14.08
Ontdek de Geheime Zolders en draag bij aan Het Grote Raam

 

 


Hoe het begon…

In 2018 vierden we een jaar lang feest vanwege de vijfhonderdste verjaardag van de Grote Kerk. Een jaar vol optredens, tentoonstellingen en evenementen met meer dan 320.000 bezoekers. Hoogtepunten toen: de terugkeer van het immense Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck uit Zweden en de Klim naar de Hemel, waarbij bezoekers de kerk konden beklimmen. Een ander idee, dat toen niet is uitgevoerd, was om het grootste raam van Europa een nieuw-glas-in lood raam te geven dat ontworpen zou moeten worden door een bekend kunstenaar. Dit idee werd in 2019 weer opgepakt.

Op 8 oktober 2023 hopen we het raam te mogen onthullen, het jaar dat Alkmaar 450 jaar bevrijd is van de Spanjaarden. De apotheose van een bijzonder jaar Alkmaar Ontzet kan zo worden afgesloten in de Grote Kerk met een geweldig spektakel. In de tussentijd worden er verschillende projecten georganiseerd om Het Grote Raam te financieren. Op dit moment loopt bijvoorbeeld de Geheime Zolders!

Het ontwerp

Kunstenares Fiona Tan heeft het ontwerp voor het Grote Raam gemaakt. De totstandkoming van het ontwerp is een prachtig verhaal; de broer van Fiona’s Australische oma vocht in de eerste wereldoorlog om Europa te bevrijden. Hij raapte glasscherven op van de in 1914  gebombardeerde kathedraal van Reims, nam dit mee terug naar huis en maakte er een caleidoscoop van. Spelend als kind met dit bijzondere souvenir van een Europese kathedraal leverde Fiona beelden op die zichtbaar zijn in het glas-in-lood ontwerp voor Het Grote Raam dat als thema meekreeg: Het licht van de vrijheid.

Elk paneel is uniek
Voor Fiona zijn vroege kerkramen voorlopers van de bioscoop, een spannend verhaal verteld in bewegend licht en kleur. Zij heeft het thema aangegrepen om een kunstwerk te ontwerpen dat een feest is van licht en kleur voor zowel huidige als toekomstige generaties. Het is als een caleidoscoop waarbij elk paneel gezien kan worden als een frame uit een verticale filmstrook. Geïnspireerd door de ritmische detaillering van middeleeuwse kerkramen en de  caleidoscoop waar zij als kind mee speelde. Het kleurenschema is als de opkomende zon over het Noord Hollandse landschap. Onderin licht met veel wit, warm-geel, oranje en roodtinten met bovenin steeds koelere tinten, blauw, paars en indigo. Elk paneel is uniek. Een spannende combinatie van oud en nieuw – een moderne digitale animatie uitgevoerd in eeuwenoude traditionele technieken. Het veranderende spel van zon, licht, hemel, zichtbaar door helder gekleurde glas, zorgt ervoor dat je er urenlang naar kunt kijken.

Bekijk hier het ontwerp van Fiona Tan!